Špinača

spinacaSorta:
Čas prodaje: maj, junij in septembra–novembra
Cena:

 

 

 

Z uživanjem špinače vplivamo na bolezni srca in ožilja, vključno s kapjo in koronarno arterijsko boleznijo, različne vrste raka, vključno z rakom širokega črevesa, pljuč, kože, ustne votline, želodca, jajčnikov, prostate in dojk, starostno degeneracijo rumene pege ter očesno mreno!

Dobra stran špinače kot najhrane je tudi, da ima odlične nadomestke. Zeleno listnata zelenjava je prav tako koristna zaradi sinergije različnih vrst rastlinskih in drugih hranilnih snovi. Špinača je poleg brokolija edina vrsta zelenjave, ki vsebuje velike količine koencima Q 10.

Prehranski podatki (1 skodelica, 30 g)

Kalorije 7
Maščoba 0,1 g
Natrij
  24 mg
Skupaj ogljikovih hidratov  1,1 g
prehranska vlaknina 0,7 g
sladkorji 0,1 g

Beljakovine
  0,9 g

Vitamin A  56 %
Kalcij  3 %
Magnezij 24 mg
Mangan 0,269 mg
Fosfor 15 mg
Kalij 167 mg

Kalorije iz maščobe  1

 

 

Vitamin C  14 %
Železo 5 %
Riboflavin 0,057 mg
Tiamin 0,023 mg
Vitamin B6 0,059 mg

 


Vir: Pratt, S. G., Matthews, K. (2008). Najhrana za najzdravje. Štirinajst vrst hrane, ki bodo spremnile vaše življenje. Debora, Ljubljana. >>