Sorta: štrucar, rdeč, zelen in pisan v glavah, rezani radič verona, tržaški solatnik, zeleno srce
Čas prodaje: septembra–decembra
Cena:
- V glavah: 3 EUR/kg
- Rezani radič: 10 EUR/kg
Radič je sorodnik cikorije in endivije. Poznamo veliko različnih vrst. Pomembne sestavine v radiču so fosfor, železo, kalij, kalcij, provitamin A, vitamin C in grenčica intibin. Ta grenčična snov se nahaja v belih rebrih listov in daje radiču njegov močan trpko-grenek okus in spodbuja prebavo.
Prehranski podatki (1 skodelica, 40 g)
Kalorije 9 Maščoba 0,1 g nasičena maščoba 0,0 g polinenasičena maščoba 0,0 g Natrij 9 mg Skupaj ogljikovih hidratov 1,8 g prehranska vlaknina 0,4 g sladkorji 0,2 g Beljakovine 0,68 g Vitamin A 0 % Kalcij 1 % Kalij 121 mg |
Kalorije iz maščobe 1
|
Vir: Pratt, S. G., Matthews, K. (2008). Najhrana za najzdravje. Štirinajst vrst hrane, ki bodo spremnile vaše življenje. Debora, Ljubljana. >>