Radič

radicSorta: štrucar, rdeč, zelen in pisan v glavah, rezani radič verona, tržaški solatnik, zeleno srce
Čas prodaje: septembra–decembra
Cena:
- V glavah: 3 EUR/kg
- Rezani radič: 10 EUR/kg

 

Radič je sorodnik cikorije in endivije. Poznamo veliko različnih vrst. Pomembne sestavine v radiču so fosfor, železo, kalij, kalcij, provitamin A, vitamin C in grenčica intibin. Ta grenčična snov se nahaja v belih rebrih listov in daje radiču njegov močan trpko-grenek okus in spodbuja prebavo.

 

Prehranski podatki (1 skodelica, 40 g)

Kalorije 9
Maščoba
0,1 g
nasičena maščoba 0,0 g
polinenasičena maščoba 0,0 g

Natrij
 9 mg
Skupaj ogljikovih hidratov
  1,8 g
prehranska vlaknina 0,4 g
sladkorji  0,2 g

Beljakovine
  0,68 g

Vitamin A  0 %
Kalcij  1 %
Kalij  121 mg

Kalorije iz maščobe  1

 

 

 


Vitamin C  5 %
Železo 1 %




Vir: Pratt, S. G., Matthews, K. (2008). Najhrana za najzdravje. Štirinajst vrst hrane, ki bodo spremnile vaše življenje. Debora, Ljubljana. >>