Paprika

paprikaSorta: zelena, rumena babura, kapija-podolgovata zelena in rdeča
Čas prodaje: julija–oktobra
Cena:

 

 

 

Papriko delimo na zelenjavno, začimbno in paradižnikovo. Plodovi zelenjavne paprike so različnih barv in oblik. Podolgovati, okrogli, oglati, koničasti ali ovalni. Barva plodov je lahko zelena, rdeča, rumena, oranžna, bela, vijoličasta in črna, odvisno od sorte paprike. Plodovi začimbne paprike (imenujemo jih tudi feferoni, čili ali španski poper) so veliko manjši od plodov zelenjavne paprike. Paradižnikova paprika je križanec med zelenjavno papriko in rebrastim paradižnikom in jo uporabljajo izključno za nadaljnjo predelavo v paradižnikovo mezgo.

Rdeča paprika vsebuje več provitamina A kot zelena. Ena rdeča paprika zadošča za polovico dnevnih potreb organizma po provitaminu A in vitaminu B6. Dnevne potrebe po vitaminu C pa pokrije že polovica zelene ali rdeče paprike.

 

Rdeča paprika - Prehranski podatki (1 skodelica, 149 g)

Kalorije 46
Maščoba
0,4 g
nasičena maščoba  0,0 g
polinenasičena maščoba  0,1 g

Natrij
  6 mg
Skupaj ogljikovih hidratov
  9,0 g
prehranska vlaknina 3,1 g
sladkorji  6,3 g

Beljakovine  1,5 g

Vitamin A  93 %
Kalcij  1 %
Vitamin B6  0,434 mg

Kalorije iz maščobe  4

 

 

 


Vitamin C  317 %
Železo 4 %

 

Zelena paprika - Prehranski podatki (1 skodelica, 149 g)

Kalorije 30
Maščoba 0,3 g
nasičena maščoba  0,1 g
polinenasičena maščoba  0,1 g
mononenasičena maščoba  0,0 g

Natrij  4 mg
Skupaj ogljikovih hidratov  6,9 g
prehranska vlaknina 2,5 g
sladkorji  3,6 g

Beljakovine  1,3 g

Vitamin A  11 %
Kalcij  1 %
Mangan  0,182 mg
Kalij 261 mg
Vitamin B6  0,334 mg

Kalorije iz maščobe  2

 

 

 

 

Vitamin C  200 %
Železo 3 %

 

Rumena paprika - Prehranski podatki (1 velika paprika, 186 g)

Kalorije 50
Maščoba 0,5 g
nasičena maščoba  0,1 g
Natrij  4 mg
Skupaj ogljikovih hidratov
  11,8 g
prehranska vlaknina 1,7 g
Beljakovine
  1,9 g

Vitamin A  7 %
Kalcij  2 %
Kalij  394 mg
Vitamin B6 0,312 mg

Kalorije iz maščobe  4

 

 


Vitamin C  569 %
Železo 5 %





Vir: Pratt, S. G., Matthews, K. (2008). Najhrana za najzdravje. Štirinajst vrst hrane, ki bodo spremnile vaše življenje. Debora, Ljubljana. >>