Koruza

koruzacSorta: za pečt
Čas prodaje: avgust
Cena:

 

 

 

Poznamo dve vrsti koruze: iz zrnate ali poljske koruze  pridobivamo koruzno moko in koruzni škrob ter zelenjavno ali sladko koruzo izvrstnega okusa. Koruza vsebuje podobne sestavine kot grah: oba vsebujeta kakovostne beljakovine, veliko sladkorja, vitamine skupine B, vitamin C, kalij in fosfor. Njena hranilna vrednost je zelo visoka, saj vsebuje veliko maščob in ogljikovih hidratov.

Koruza je edinstvena vrsta žita, saj vsebuje pet vrst karotenoidov: betakaroten, alfakaroten, betakriptoksantin in lutein/zeaksantin. Pomembne količine teh karotenoidov vsebuje samo rumena koruza, bela koruza teh snovi nima.

 

Prehranski podatki (1 skodelica, 154 g)

Kalorije 132
Maščoba 1,8 g
nasičena maščoba  0,3 g
polinenasičena maščoba 0,9 g
mononenasičena maščoba 0,5 g

Natrij  23 mg
Skupaj ogljikovih hidratov
  29,3 g
prehranska vlaknina 4,2 g
sladkorji 5,0 g

Beljakovine  5,0 g

Vitamin A  6 %
Kalcij  0 %

Kalorije iz maščobe  16

 

 

 


Vitamin C  17 %
Železo 4 %





Vir: Pratt, S. G., Matthews, K. (2008). Najhrana za najzdravje. Štirinajst vrst hrane, ki bodo spremnile vaše življenje. Debora, Ljubljana. >>