Govedina

jajcaMeso mlade govedi.

Naročila po predhodnem dogovoru.

 


stara govedinaMeso stare govedi.

Naročila po predhodnem dogovoru.
Rdeče meso je lahko za človeka koristno, če vsebuje malo nasičenih maščob.

Težava je v tem, da meso pitanih farmskih govedi vsebuje preveč maščob, ki jih naše telo ne potrebuje – nasičenih maščob in omega-6 maščobnih kislin, ki sicer niso slabe, vendar pa jih zaužijemo veliko preveč v odnosu na najboljše maščobe, t.j. omega-3.

Goveda so prežvekovalci; to pomeni, da je njihov prebavni sistem primeren za uživanje trave, ne za uživanje žitnih zrn, vendar pa jih je hitreje in lažje zrediti s koruzo. Koruza je bogata z omega-6 maščobnimi kislinami (ki jih zaužijemo preveč), zato tudi meso goveda, ki je hranjeno s koruzo, vsebuje veliko teh maščobnih kislin. Živina, pitana s koruzo, vsebuje tudi večje količine hormonov in antibiotikov.

Meso goveda, ki je hranjeno s travo, je bolj pusto in vsebuje bolj zdravo razmerje med omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami. Takšno meso vsebuje rastlinske omega-3 maščobe in vitamin E, ki je v listnati zelenjavi, v primerjavi z mesom živine, ki je hranjena s koruzo, pa vsebuje tudi manj nasičenih maščob.

Vir: Pratt, S. G., Matthews, K. (2008). Najhrana za najzdravje. Štirinajst vrst hrane, ki bodo spremnile vaše življenje. Debora, Ljubljana. >>

Goveda se Na svoji zemlji pasejo celo leto, za priboljšek pa včasih dobijo še kakšno priljubljeno zelenjavo.