Fižol

fižolstročji fižolrumen stročji fižolSorta: stročji zelen ploščat, rumen okrogel-boranja, rumen, maslenec, fižol za zrnje luščenc
Čas prodaje: julija–oktobra
Cena: 4 EUR/kg

 

 


Fižol spada v družino stročnic, za katere so značilni plodovi v strokih. Večina stročnic vsebuje velike koncentracije aminokisline lizin, ki je ena izmed dveh aminokislin, bistvenih za sintezo karnitina. Slednji pa je bistvenega pomena za učinkovito nastajanje energije v mitohondriju - celični tovarni energije. Stročnice niso primerne samo za vegetarijance. Ko so bolezni, povezane z živalskimi beljakovinami (predvsem bolezni srca, nekatere vrste raka in sladkorna bolezen), vrtoglavo narasle, so potrošniki začeli priznavati pravo vrednost preprostega fižola.

Fižol je odličen vir prehranske vlaknine, ki je živalske beljakovine ne vsebujejo. Ta vlaknina pomaga nižati raven "slabega" holesterola in dvigovati "dobrega". Poleg tega pa vegetarijanske beljakovine vsebujejo rastlinske hranilne snovi, vitamine in minerale, ki so prijazni za kosti.

 

Zelen stročji fižolPrehranski podatki (1 skodelica, 110 g)

Kalorije 34
Maščoba
0,1 g
nasičena maščoba 0,0 g
polinenasičena maščoba 0,1 g
mononenasičena maščoba 0,0 g

Natrij  7 mg
Skupaj ogljikovih hidratov
  7,8 g
prehranska vlaknina 3,7 g
sladkorji  1,5 g

Beljakovine  2,0 g

Vitamin A  15 %
Kalcij  4 %
Mangan  0,235 mg

Kalorije iz maščobe  1

 

 

 

 

Vitamin C  30 %
Železo 6 %

 

Rumen stročji fižol Prehranski podatki (1 skodelica, 110 g)

Kalorije 34
Maščoba
0,1 g
nasičena maščoba 0,0 g
polinenasičena maščoba 0,1 g
mononenasičena maščoba 0,0 g

Natrij
  7 mg
Skupaj ogljikovih hidratov
  7,9 g
prehranska vlaknina 3,7 g
Beljakovine  2,0 g

Vitamin A  2 %
Kalcij  4 %
Mangan  0,235 mg

Kalorije iz maščobe  1

 

 

 


Vitamin C  30 %
Železo  6 %


Vir: Pratt, S. G., Matthews, K. (2008). Najhrana za najzdravje. Štirinajst vrst hrane, ki bodo spremnile vaše življenje. Debora, Ljubljana. >>