Bučke

bučkaSorta: cukini (bele, zelene)
Čas prodaje: junija–oktobra
Cena:

 


 

Buče so visoko hranljiva vrsta hrane, vsebujejo veliko prehranske vlaknine in malo kalorij. Buče sicer niso zelenjava, ampak sadje. V družino buč spadajo tudi melone.

Buče so ena izmed najbogatejših in najučinkovitejših zalog karotenoidov. Najpogostejši karotenoidi v človeškem telesu so: betakaroten, likopen, lutein, zeaksantin, alfakaroten in betakriptoksantin. Skupna moč karotenoidov je najmočnejši dejavnik, ki buče uvršča v seznam najhrane.

Hrana, bogata s karotenoidi, ima številne dobrodejne učinke na zdravje in pomaga preprečevati bolezni, kot so različne vrste raka (rak na pljučih, širokem črevesu, mehurju, materničnem vratu, dojkah in koži), srčne bolezni, očesna mrena in degeneracija rumene pege.

 

Prehranski podatki (1 skodelica, 116 g)

Kalorije 30
Maščoba 0,1 g
nasičena maščoba 0,1 g
polinenasičena maščoba 0,0 g
mononenasičena maščoba 0,0 g

Natrij
  1mg
Skupaj ogljikovih hidratov
  7,5 g
prehranska vlaknina 0,6 g
sladkorji  1,6 g

Beljakovine
  1,2 g

Vitamin A    171 %
Kalcij   2 %
Riboflavin   0,128 mg
Kalij    394 mg

Kalorije iz maščobe  1

 

 

 

 

Vitamin C    17 %
Železo   5 %



Vir: Pratt, S. G., Matthews, K. (2008). Najhrana za najzdravje. Štirinajst vrst hrane, ki bodo spremnile vaše življenje. Debora, Ljubljana. >>