Brokoli

bučkaSorta:
Čas prodaje: junija–oktobra
Cena: 3 EUR/kg

 


 

Nekoč so dvomili v dobrodejnost brokolija, danes pa zaradi svojih dobrih učinkovin velja za eno od najboljših vrst najhrane za najzdravje. Brokoli krepi naš imunski sistem, zmanjšuje možnost za nastanek očesne mrene, dobro vpliva na bolezni srca in ožilja, krepi kosti in se bori proti prirojenim boleznim. Brokoli in njegovi sorodniki so eno izmed najmočnejših prehranskih orožij za boj proti raku.

Posebne snovi, ki delujejo proti raku so fitokemikalije - sulforafani in indoli. Sulforafan je izredno močna snov, ki učinkuje preventivno proti številnim vrstam raka. Sulforafan povečuje količino encimov, ki telesu pomagajo, da se znebi rakotvornih snovi, uničuje nenormalne celice in telesu pomaga omejiti oksidacijo - proces, ki povzroča številne kronične bolezni- na ravni celic. Indoli se proti raku borijo tako, da vplivajo na hormon estrogen. Blokirajo receptorje estrogena v rakastih prsnih celicah in tako ovirajo na estrogen občutljivega raka dojke. Najpomembnejša vrsta indolov v brokoliju - indol-3-karbinol ali I3C - je najučinkovitejša preventiva v boju proti raku dojke.

Prehranski podatki (1 skodelica, 148 g)

Kalorije 45
Maščoba 0,5 g
Natrij
  55 mg
Skupaj ogljikovih hidratov  8,0 g
prehranska vlaknina 5,0 g
sladkorji 3,0 g

Beljakovine
  5,0 g

Vitamin A  15 %
Kalcij  6 %

Kalorije iz maščobe 5 

 

 

Vitamin C  220 %
Železo 6 %Vir: Pratt, S. G., Matthews, K. (2008). Najhrana za najzdravje. Štirinajst vrst hrane, ki bodo spremnile vaše življenje. Debora, Ljubljana. >>